Ekokemin myyminen olisi silkkaa typeryyttä

Leena RiittinenYleinen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kuuntelin keskiviikon MTV:n uutisia valtion suunnitteilla olevasta yhtiöstä, jonka tehtävänä on omistaa ja kehittää listaamattomia yhtiöitä. Olisikohan siinä kuitenkin tarkoitettu Governiaa, joka on jo perustettu. Sen tehtävänä on kehittää ja tarpeen tullen myös myydä yhtiöitä. Tähän yhtiöön siirrettäisiin esimerkiksi Altia ja Ekokem. Varmaa tietoahan saamme asiasta aikaisintaan perjantaina. Eduskunta keskustelee asiasta ensi tiistaina. Uutisesta tuli mieleeni pieleen menneet myynnit, kuten Caruna ja Digita.

Ekokemin omistus jakaantuu nyt melko tasan valtion, kuntien ja yksityisten omistajien kesken. Mikäli omistajat, valtio etunenässä, päättäisi myydä mm. ongelmajätteiden hävitykseen erikoistuneen yhtiön, voin vain kuvitella, miten uusi yksityinen omistaja nostaisi jätteiden käsittelyhintoja.

Jos jätekustannukset nousevat, laskun maksaa Suomessa toimivat yritykset ja kunnat. Loppulaskuhan lankeaa meille veronmaksajille. Taloudellisia seuraamuksia vieläkin pahempi lasku voi tulla siitä, että korkeat jätekustannukset houkuttavat rikkomaan lakia ja dumppaamaan jätteet luontoon. Sitä laskua maksaisi monta sukupolvea.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail