Gps-rannekkeella lisäturvaa muistisairaille

aaronYleinen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Helsingin kaupunki tiedotti tänään (1.7.2016) kokeilusta, jonka tarkoituksena on lisätä muistisairaiden kotihoidon turvallisuutta.

Kymmenelle muistisairaalle helsinkiläiselle annettiin kello, jossa on myös gps-paikannin. Kullekin asiakkaalle määriteltiin yhdessä asiakkaan ja omaisten kanssa turva-alue. Alue voitiin määritellä myös kellonaikojen perusteella, jolloin esimerkiksi kotoa lähteminen yöllä hälyttää palvelukeskuksessa. Päivällä liikkuminen voi olla vapaampaa. Järjestelmä seuraa kellon akun tilaa, jolloin kotihoitoa muistutetaan lataamaan akku seuraavalla käyntikerralla.

Mikäli asiakas poistuu turva-alueelta, Palvelukeskuksesta soitetaan asiakkaalle. Mikäli häntä ei tavoiteta, aloitetaan etsinnät paikanninta hyödyntäen. Hälytyksiä on jo kokeilun aikana tullut ja asiakkaat on löydetty heti.

Uusien järjestelmien opettelu vaatii aikaa ja työtä niin asiakkaalta, omaisilta kuin sote-viraston työntekijöiltäkin. Kokeiluihin, jotka voivat lisätä ihmisten vapautta ja itsemääräämisoikeutta kannattaa satsata.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail