Hei me kierrätetään

aaronYleinen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Postiluukusta kuului taas klonks. Se sai minut epäilemään, että taas sieltä tupsahti mainos, joka päätyy suoraan paperinkierrätykseen. Välillä tuntuu siltä, ettei se ”ei mainoksia” –tarra tehoa. Tällä kertaa siellä oli kuitenkin ihan hyvä mainos. HSY lähetti informaatiota siitä, että talossamme alkaa muovin keräys. Esite oli havainnollinen ja lyhyt. Etusivulla oli selkeä kuva, jossa oli erilaisia kierrätettäväksi sopivia muovipakkauksia sekä ruksilla yli vedettyjä esimerkkejä niistä muoveista, jotka kierrätykseen eivät sovi – kerrassaan helppotajuista. Kääntöpuolen kuvassa kerrottiin siitä, miten sekajätteestä tehdään kaukolämpöä ja sähköä. Muovipakkaukset puolestaan päätyvät uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Samalla pyydettiin lajittelemaan muovipakkaukset omaan astiaansa.
Minulla on ilo asua niin isossa ja valveutuneessa taloyhtiössä, että meillä on omasta takaa jätekatoksessamme astiat lähes kaikille mahdollisille jakeille. Nyt meiltä tulee poistumaan energiajäteastiat ja tilalle tulee astiat muovinkeräykselle. Muutos on pieni ja helposti omaksuttava. Välillä ihmettelen sitä, miten joku voi laittaa biojäteastiaan tai lehtiroskikseen sekajätepussin. Onko kyse tietämättömyydestä vai välinpitämättömyydestä?
Asuessani Siilinjärvellä 90-luvulla kierrätysastiat olivat vielä aika uusi asia paikkakunnalla. Kierrätyspisteessä oli kuitenkin selvät kuvat ja tekstit, joiden perusteella lajittelu ainakin minun mielestäni oli helppoa. Kerran kierrätyspisteelle osui kanssani samaan aikaan vanha pappa, joka kantoi yhtä suurta säkkiä. Ehdin jo miettiä, miten häntä lähestyn, jos hän heittää sen kaiken samaan laatikkoon. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan pappa otti säkistään tavaran kerrallaan, vertasi sitä kuviin ja ohjeisiin sekä nakkasi tavaran oikeaan laatikkoon. Hän kääntyi puoleeni ja tokaisi: ”Kyllä se vanhakin koira uudet temput oppii, kun tarpeeksi harjoittelee” ja iski silmää.
Olen jo omissa jätteissäni oppinut sen, että sekajätteeseen minulla menee tosi vähän poisheitettävää. Suurimmat jakeet taitavat olla sanomalehdet, pahvipakkaukset ja biojäte. Jatkossa on jännittävää nähdä, miten paljon minulla syntyy kierrätettävää muovijätettä. Ehkäpä oppisin vähentämään muovijätettä, kun konkreettisesti näkisin sen määrän. Onhan syntymätön jäte kuitenkin se paras jäte.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail