Kiinailmiö säteilee positiivisesti – teemana aurinkoenergia

Leena RiittinenYleinen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Aikaisemmin ”kiinailmiö” tarkoitti ydinvoimalan ytimen sulamista ja painumista maan sisään. Tällaisella kiinailmiöllä olisi ollut tuhoisat seuraukset; kuuman ytimen saavutettua pohjaveden vesi olisi höyrystynyt ja syöksynyt ilmaan suurella ja tuhoisalla voimalla. Yleisemmin kiinailmiöllä tarkoitetaan länsimaisten yritysten tuotannon ja työpaikkojen siirtymistä työvoimakustannusten vuoksi Kiinaan tai muihin halpojen tuotantokustannusten maihin.

Nykyisin kiinailmiöllä on kuitenkin myös paljon positiivisempi sävy – ainakin energiatuotannossa. Kiina on nimittäin viime vuosina satsannut valtavia summia aurinkoenergiaan. Esimerkiksi parin viimeisen vuoden aikana Kiina on investoinut aurinkoenergiaan enemmän kuin koko Eurooppa yhteensä. Tämän ansiosta aurinkopaneelien hinnat ovat pudonneet rajusti. Tässä kirjoituksessa aurinkopaneelilla tarkoitan paneeleja, jota käytetään sähkön tuotantoon.

Itse harkitsin vuonna 2007 aurinkopaneeleja sähköntuotantoon mökilleni valtakunnan verkkoon liittymisen vaihtoehtona. Silloin paneelit ja muu järjestelmä olisivat maksaneet niin paljon, etten siihen projektiin lopulta lähtenyt. Nyt mökillä sähkö tulee valtakunnan verkosta. Tuo samainen vuosi 2007 tuntuu olevan jonkinlainen käännekohta aurinkopaneeleiden hinnoissa. Esimerkiksi Tanskassa, jossa siirtyminen aurinkoenergiaan on ollut nopeaa, hinnat ovat tämän jälkeen laskeneet noin 80 %.

Etelä-Suomen aurinko-olot ovat samankaltaiset kuin Pohjois-Saksassa. Saksassa aurinkosähköä tuotetaan kuitenkin 1 500 kertaa enemmän asukasta kohti kuin Suomessa. Meillä olisi siis hyvät mahdollisuudet lisätä aurinkoenergian käyttöä hyvinkin merkittävästi.

On jo aika alkaa rakentaa enemmän aurinkopaneeleja ja lämmönkeräimiä sekä kaupunkeihin että maaseudulle. Niin kerros- kuin pientalojen katot ovat toimivia paikkoja. Onpa paneeleista rakennettu kerrostalojen parvekkeiden julkisivutkin Viikissä. Viikissä on myös käytössä lämmönkeräimiä.

Erityisesti kesämökeillä aurinkopaneelit ja lämmönkeräimet ovat erinomainen tapa tuottaa energiaa. Kesäaikaan ei tarvitse miettiä sitä, että tuotto on heikkoa marraskuusta tammikuuhun. Nyt kun aurinkopaneeleiden hinnat ovat pudonneet, minunkin on aika miettiä mökkini energiaratkaisuja uudelleen. Käytän mökkiä yleensä toukokuusta elokuuhun, jolloin kevään ja syksyn ajan auringonpaisteen tuoton voisin myydä energiayhtiölle. Mökkinihän on kytkettynä valtakunnan verkkoon. Haluaisin kuitenkin sääntöjä muutettavan: laskutuksen pitäisi perustua nettolaskutukseen siten, että käyttäjä maksaisi vain siitä kulutuksesta, mitä ei ole palauttanut tuottamanaan sähkönä takaisin sähköverkkoon.

Yksi aurinkopaneeli minulla kuitenkin on: ostin Helsingin Suvilahden aurinkosähkövoimalasta itselleni nimikkopaneelin. Onneksi olin nopea, sillä paneelit myytiin nopeasti loppuun. Nyt on suunnitteilla jo toinen voimala.

Antaa auringon säteillä ja kerätään siitä päästötöntä ja puhdasta energiaa.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail