Nahistunut sosekeitto – teemana ruokahävikki kotona

Leena RiittinenRuoka

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vaikka pyrinkin ostamaan ruokaa vain sen verran kuin käytän, silti minulla aika ajoin jää juureksia tai vihanneksia nahistumaan. Nahistuneitakaan kasviksia ei kuitenkaan kannata heittää pois, vaan niistä voi tehdä esimerkiksi sosekeiton. Se, että tällä kertaa hieman nahistuneista juureksista keitin aluksi huonon sopan, ei ole juuresten vaan kokin vika. Liemenä oli ”Puhutaan kielistä” kirjoituksessa pääosassa olleen kielen keitinliemi, johon muistin lisätä vihannekset vasta siinä vaiheessa, kun olin jo keitellyt kieltä jonkin aikaa. Parantelulla tästäkin sopasta tuli kuitenkin hyvää.

Mistähän se johtuu, että nykyisin suhtaudutaan niin vakavasti ”parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä” -merkintöihin? Muistan vielä ajat, jolloin varoiteltiin siitä, ettei kotitekoisia homeisia hilloja tule syödä. Se oli aivan oikea ohje. Olemmeko tulleet jo liiankin varovaiseksi emmekä enää luota omiin aisteihimme? Jos ruoka-aineet tuoksuvat tuoreelle ja ne näyttävät kunnossa olevilta, niin miksipä niitä ei voisi käyttää. En nyt kuitenkaan halua yllyttää käyttämään ikivanhoja elintarvikkeita. Itse käytän esimerkiksi jogurttia ja piimää, joissa parasta ennen päivämäärä on mennyt muutama päivä sitten. Parasta ennen –merkintähän on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Viimeinen käyttöpäivä merkitään tuotteisiin, jotka pilaantuvat helposti. Lisää tietoa pakkausmerkinnöistä löytyy Eviran sivuilta. Harvoinpa sitä kotona niin suuria varastoja on, että elintarvikkeet kovin vanhoiksi ehtivät. Katsellaan ja nuuhkitaan elintarvikkeita ennen kuin heitetään ne pois. Pienilläkin teoilla on vaikutusta ruokahävikkiin ja ruoantuotannon ilmastovaikutuksiin.

Vihanneskeitto

Jos porkkana-perunakeiton tekee hyvään liemeen, ei tarvitse tehdä muuta kuin keittää porkkanat, perunat ja sipulia kypsäksi. Lopuksi keitto soseutetaan sauvasekoittimella. Sosekeittoihin voi käyttää melkein mitä juureksia vain ja liemenäkin voi kokeilla, mitä kaapista löytyy. Myös vettä voi käyttää liemenä, jos onnistuu löytämään hyvän juuresyhdistelmän. Yrteillä voi saada keittoon mukavaa lisämakua. Esimerkiksi rakuuna ja porkkana sopivat hyvin yhteen. Pieni määrä valkosipulia antaa hyvää makua keittoon kuin keittoon.

Miten sitten pelastin keiton ja sain siihen pehmeän hienostuneen maun ja pientä hapokkuutta? Lisäsin vähän ketsuppia ja sulatejuustoa. Ketsuppi on mielestäni aliarvostettu tuote. Siinähän on kypsennettyjä tomaatteja, etikkaa, suolaa, sokeria, selleriä ja yrttejä. Tämän keiton se ainakin pelasti.
Sano ei ikäsyrjinnälle – myös keittiössä!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail