Puhutaan kielistä

aaronRuoka

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lapsuudessani kieli oli ihan tavallista ruokaa. Silloin taisi olla nykypäivää tavallisempaa käyttää teurastetusta eläimestä kaikki mahdollinen. Naapurustooni on avattu lähiruokakauppa, josta saa satunnaisesti kaikenlaisia ruhonosia. He eivät pidä isoja varastoja, jotta ruokaa ei menisi hukkaan. Toisaalta, harvoinpa minä kauppaan mennessäni tiedän, minkä kanssa sieltä kotiin tulen. Yleensä minulla on ajatus siitä, haluanko jotain nopeasti valmistettavaa vai onko minulla aikaa vaikkapa haudutella ruokaa useampi tunti. Niinkin voi tehdä, että illalla ostaa sekä sen pikaisesti valmistettavan että hitaasti kypsyvän ruoan. Se hitaasti kypsyvähän voi aivan yksikseen porista liedellä tai hautua uunissa. Sen hitaan ruoan voi sitten syödä seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

Kieli kuuluu niihin hitaasti valmistuviin ruhonosiin. Naudankielelle perusresepti menee näin:

1 iso naudan kieli (n. 1 kg), vettä, mustapippuria, suolaa (n. 2 rkl), 1-2 sipulia ja muutama porkkana. Porsaan kieletkin ovat hyviä. Niille sopii samat reseptit, mutta keittoaika on vain lyhyempi.

Katso, että kielestä on poistettu sylkirauhaset (sellainen hieman epämääräisen näköinen kudos siinä leikkauspinnassa). Jos ei, niin leikkaa ne pois. Ensi hämmennyksen jälkeen se kyllä onnistuu. Voit myös pyytää ne poistettavaksi jo kaupassa.

Laita kieli kattilaan ja lisää kylmää vettä niin paljon, että kielen päälläkin on muutama sentti (ei tarvitse sitten kesken keittämisen lisätä). Ai niin, lisää ensin porkkanat, sipulit, mustapippurirouhe ja suola. Kerran muistin lisätä ne vasta keittoajan puolivälissä, jolloin liemestä tuli aika mautonta – en suosittele. Kun pintaan nousee vaahtoa, voit poistaa sen lusikalla. Liemestä tulee paljon houkuttelevamman näköistä, kun proteiinivaahto on otettu pois. Jos se sinne jää, voit myös siivilöidä liemen, kun kieli on kypsä.

Vaihtelua makuun saa sinapilla, laakerinlehdellä tai palsternakalla. Kannattaa kokeilla rohkeasti uusia juureslaatuja. Ei kuitenkaan kannata laittaa kaikkea mahdollista, vaan kokeilla vaikkapa yhden maun lisäämistä kerrallaan. Yrttejäkin voi kokeilla, mutta minulla ei ole niistä kokemusta.

Keittele hiljalleen vähintään 3-4 tuntia. Haarukalla voit kokeilla, onko kieli jo pehmennyt. Keittokirjoissa kehotetaan kuorimaan kielestä nahka heti kuumana. Minä olen yleensä odotellut jonkin aikaa, etten polta sormiani. Kylmäksi asti kieltä ei kannata päästää, koska jos näin käy, nahan irrottaminen on tosi työlästä.

Jos syöt kieltä vasta seuraavana päivänä, kätevintä on laittaa nahaton kieli takaisin liemeen ja yöksi jääkaappiin. Minulle käy yleensä tässä vaiheessa niin, että nälissäni ongin keittoliemestä vihannekset suoraan lautaselle ja leikkaan mukaan palan lämmintä kieltä. Loput laitan sitten jääkaappiin ja jatkan seuraavana päivänä. Kieltä voi syödä kylmänä tai sitten paistaa pannulla viipaleisiin rapea pinta. Ensikertalaiselle se taitaa olla parasta paistettuna. Ei se minusta ole pahaa myöskään mikrossa lämmitettynä.

Hyvän kastikkeen kielelle saa liemestä sitä kokoon keittämällä ja suurustamalla voi-vehnäjauhoseoksella. Helppo tapa on lisätä pehmeään voihin vehnäjauhoja ja heittää sitten voi-jauhopallo kiehuvaan liemeen. Hämmästyttävän harvoin saan aikaan paakkuja. Kastiketta kannattaa haudutella ainakin 10 – 15 minuuttia. Vielä parempaa siitä saa, jos kotoa löytyy vähän vanhaksi mennyttä kermaa – smetanakin käy.

Lientä jää yleensä enemmän kuin mitä kastikkeen tekoon menee. Sen voi käyttää vaikka keiton pohjana.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail