Söisitkö sirkkaa?

Leena RiittinenRuoka

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Olin jo mielessäni suunnitellut tämän kirjoituksen sisällön ja tarkoitukseni oli aloittaa kirjoittaminen samana päivänä, kun Helsingin Sanomien kuukausiliite tuli kotiini. Kannessa luki: ”Huomisen ruokaa. Kokki Pipsa Hurmerinta toimi esimaistajana, ja hyvää oli!” Kirjoitus käsitteli hyönteisruokaa.

Kun runsas kuukausi sitten mietimme kirjoitusteni aiheita, hyönteisruoka herätti epäilyksiä kampanjatiimissäni. Vaikka yli 2 miljardia ihmistä maailmassa jo syö hyönteisruokaa, monelle länsimaalaiselle se on vielä tänä päivänä hyvin kaukainen ja jopa epämiellyttävä ajatus. Tämän kirjoituksen video on nauhoitettu samoihin aikoihin. Tuolla videolla suhtaudunkin hieman epäillen ajatukseen siitä, kuinka nopeasti hyönteisten syöminen yleistyisi EU-alueella ja erityisesti Suomessa.

Miksi sitten halusin puhua hyönteisruoasta? YK:n alainen elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ehdotti jo keväällä 2013, että hyönteisravinto voisi olla se tapa, jolla ratkaistaan maailman ruokapula. FAO:n mukaan vuonna 2050 maailmassa on arviolta 9 miljardia ihmistä. Jotta heidät kaikki saataisiin ruokittua, tulisi ruoantuotannon kaksinkertaistua. Maapallon kestokyvyllä on rajansa, eikä tällaista määrää ihmisiä voida ruokkia tavalla, jolla länsimaiset ihmiset syövät nykyisin. Esimerkiksi sirkoille syötetty rehu tuottaa yli kymmenkertaisen määrän proteiinipitoista ravintoa verrattuna siihen, mitä naudoille syötetty rehu tuottaa.

Armeijamme vuoden 1985 Luonnonmuonaohjeessa todetaan: ”Hyönteisiä voi syödä paahdettuna ainakin heinäsirkkoja, kaskaita ja koskikorennon toukkia.” Kuinkahan moni armeijan käynyt on jo maistanut hyönteisruokaa? Mietiskelin sitä, missä muodossa itse haluaisin ensimmäisen kerran kokeilla hyönteisruokaa. Hyönteisiähän olen vahingossa jo syönyt muun ravinnon mukana, marjaluteet ja ”vattumadot” niistä varmaankin tuoreimpina. Ensiajatukseni oli, että ensikokeiluun sopisi suklaapatukka tai joku jauhe- tai tahnamainen valmiste. Toisaalta, kyllähän vuosikymmeniä sitten söin ensimmäiset etanatkin valkosipulietanoina. Niissä oli etanan rakenne ja ulkonäkö tunnistettavissa. Miksipä ei siis myös jauhomato tai sirkka?

Kuukausiliitteessä sivulla 25 Jouni K. Kemppainen aloittaa tekstinsä: ”Olin äskettäin mukana laittomassa toiminnassa”. Hän kirjoittaa siitä, miten porukka kokoontui valmistamaan ja syömään hyönteisruokaa. Hyönteisiä, niiden osia tai prosessoituja hyönteisiä ei saa tuoda maahan, myydä, markkinoida, luovuttaa tai tarjota elintarvikkeina. Tässä Suomi tulkitsee EU-lainsäädäntöä samoin kuin useimmat EU-maat. Suomen lainsäädäntö ei kuitenkaan puutu siihen, syökö yksittäinen kansalainen hyönteisiä vai ei.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselta EFSA:lta on tulossa raportti siitä, mitä tiedetään hyönteisten turvallisuudesta ravintona tai rehuna, aikaisintaan syksyllä 2015. Uuden uuselintarvikeasetuksen valmistelu on jo pitkällä. Toivottavasti siinä otetaan selvä kanta myös hyönteisruokaan. Kiinnostus hyönteisruokaan tuntuu lisääntyvän nopeasti. Lainsäädännön on pysyttävä perässä.

Kuukausiliitteen artikkelissa Santtu Vekkeli kertoo bisnesideastaan, joka on myydä paketteja, joissa on kaikki tarpeellinen rakennusten muuttamiseksi elintarvikehyönteisten kasvattamoksi. Toinen idea on kehittää hyönteiselintarvikkeita, jotka tavallisetkin kuluttajat voisivat hyväksyä. Mistäpä sen tietää, vaikka sirkasta tulisi maaseudun elinkeinojen elvyttäjä ja Suomen talouden uusi veturi?

Entä se resepti? En ole vielä itse sirkkoja, jauhomatoja tai muita hyönteisiä valmistanut, joten omakohtaista reseptiä en voi antaa. Ehkäpä kannattaisi tehdä matka Belgiaan ja kokeilla jauhomatoburgeria. Jos rohkeus ei riitä tunnistettavien hyönteisten syömiseen, voi kokeilla lihavalmisteiden näköisiksi naamioituja valmisteita. Miltähän maistuisi hyönteisnugetti?
Jo yli 2 miljardia ihmistä maailmassa syö hyönteisruokaa. Miksi se on monille vielä kauhistus?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail