Valejauhelihakastike rumista aineksista – teemana ruokahävikki

Leena RiittinenRuoka

Ruma porkkana
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Usein, kun puhutaan ruokahävikistä, puhutaan kaupoissa myymättä jääneistä tai vanhoiksi menneistä elintarvikkeista. Harrastelijaviljelijänä minua on ihmetyttänyt, miten kaupan porkkanat ovat kaikki niin suoria ja tomaatitkin tasaisen punaposkisia.

Missä ovat kaikki kummallisen malliset porkkanat, käyrät kurkut ja muotopuolet tomaatit? Pikaisella googlaamisella löysin väitteen, että Euroopassa hävitetään 300 miljoonaa tonnia vihanneksia ja hedelmiä vain sen takia, että ne ovat rumia.

Laatuluokituksetkin ilmeisesti perustuvat ulkonäköön eivätkä makuun. Kun valtavia määriä ruokaa siirretään suoraan pellolta kompostiin, on se todella paha ilmastoteko. Siinä käydään läpi kaikki muut ruoantuotannon vaiheet ilmastovaikutuksineen paitsi kauppaan kuljetus ja syöminen.

Netistä löytyi kuitenkin myös iloisempaa luettavaa. Löysin tarinan ranskalaisesta kauppaketjusta, joka oli tehnyt rumista kasviksista brändin. Ensimmäisessä vaiheessa kasviksista tehtiin keittoja ja mehuja, joita maistatettiin asiakkaille. Kun rumilukset sitten havaittiin herkullisiksi, niitä alettiin myydä kauppaketjun myymälöissä 30 % alennuksella. Ainoa ongelma kauppaketjun mukaan oli se, että ne yleensä loppuivat kesken. Siinä on todellakin positiivinen ongelma.

Laitan tässä toivoni elintarviketeollisuuteen. Toivottavasti siellä käytetään kaikki rumiluksetkin, ja me syömme niitä tietämättämme. Minä ainakin olisin valmis laittamaan niistä ruokaa ihan tieten tahtoenkin. Rumat tomaatit ja porkkanat sopisivat esimerkiksi valejauhelihakastikkeeseen.

Valejauhelihakastikkeeni on aika tavallinen tomaattikastike, josta tulee ihan jauhelihakastikkeen  kaltainen kourallisella soijarouhetta. Tämä kastike sopii mielestäni lasagnen valmistukseen paremmin kuin oikea lihakastike. Viime aikoina olen yksinkertaistanut reseptiä entisestään tavalla, josta italialaiset ystäväni saattaisivat kauhistua. Toisaalta, Italiassa opin monta hyvää oikomistapaa.

Perusreseptissä on porkkanaa, sipulia, valkosipulia, varsiselleriä, tomaattia (kuorittuja purkissa), soijarouhetta, oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria ja oreganoa. Fiiliksen mukaan voi laittaa muutakin, esimerkiksi basilikaa, laakerinlehteä tai neilikkaa. Basilika kannattaa lisätä vasta ihan kypsennyksen loppuvaiheessa.

Ensin kaikki vihannekset paloitellaan pieniksi paloiksi. Vihannekset voi myös raastaa karkeaksi raasteeksi. Raastaminen nopeuttaa valmistusta ja vähentää ruoan valmistuksessa kuluvaa energian määrää. Raastetta tai pieniä paloja haudutellaan mausteiden kanssa vähän aikaa. Tämän jälkeen lisätään tomaatit ja kypsennetään taas hetki. Lopuksi lisätään soijarouhe, jota keitellään tomaattikastikkeessa kymmenisen minuuttia. Sitten kastike onkin valmista tarjottavaksi spagetin, rumien perunoiden tai kotimaisen ohran kanssa.

Rumallakin porkkanalla on kasvisoikeudet. Nautitaan niistä.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail