Vanhat ihmisetkö taakka?

Leena RiittinenYleinen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Teini-ikäisenä ihmettelin, miten voisin olla työelämässä vielä yli viisikymppisenä. Silloin olisin varmaankin tutiseva vanhus, jolla ei pysyisi enää kynäkään kädessä. Täytettyäni viisikymmentä, ajatuksissani viisikymppiset olivat edelleenkin vanhoja – siis kaikki muut. Oli se kieltämättä hämäävää, kun ajattelin jonkun ihmisen olevan todella vanha ja sitten tajusin hänen olevan minua nuorempi. Nyt kuusikymppisenä en osaa enää luokitella ihmisiä iän perusteella.

Ihmisten keski-ikä on kasvanut, ja samalla on kasvanut eläkeiässä vietettävien hyvien vuosien määrä. Ketkäpä muut tämän yhteiskunnan kulttuuripalveluja käyttävät ja lapsiaan ja lapsenlapsiaan auttavat kuin hyväkuntoiset vanhat ihmiset. Ymmärrän kyllä sen huolen, mikä lapsilla on omista vanhoista vanhemmistaan. Se ei kuitenkaan saisi johtaa liialliseen holhoamiseen ja siihen, etteivät vanhat ihmiset saisi päättää omista asioistaan. Niin kauan kuin pää pelaa, ihmisillä tulee olla oikeus päättää itse omista asioistaan.

Irma Järvelän tutkimusryhmässä on tehty havainto, että ammattimuusikoilla heidän soittaessaan aktivoituvat samat geenit kuin linnuilla niiden laulaessa. Sama ilmiö on havaittavissa myös aktiivisilla musiikin kuuntelijoilla. Lisäksi aivojen rappeutumista aiheuttavien geenien toiminta heikkenee. Yhteiskunnan kannattaisi siis tarjota kulttuuria ja kaikenlaista aktiviteettia kaikenikäisille ihmisille. Tässä kohtaisi ihmisten hyvä olo ja yhteiskunnallinen hyöty. Vanhat ihmiset pysyisivät pitkään kestävyystakeena läheisilleen ja koko yhteiskunnalle ja puheet vanhuksista kestävyysvajeena voitaisiin lopettaa.

Omassa kodissa asumista halutaan tukea, mikä mielestäni onkin ihan oikein. Kuitenkaan muita vaihtoehtoja ei saisi sulkea pois. Yksityisellä rahalla on jo mahdollista muuttaa ryhmämuotoisiin asuntoihin, jossa on sekä omaa että yhteistä tilaa. Samanlaisia vaihtoehtoja tulisi olla tarjolla myös vuokra-asuntoina.

Vaikka ensisijaisena tarkoituksena on, että ihmiset pysyisivät hyvinvoivina ja reippaina, jossain vaiheessa meidän kaikkien kunto heikkenee. Silloin yhteiskunnan tulee tarjota sitä apua, mitä huonokuntoinen ihminen haluaa. Jotkut haluavat palvelut kotiin, toiset haluavat muuttaa palvelujen äärelle. Antaa vanhojen ihmisten itse päättää, mikä on heille mieleistä.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail